Kulinaria

Brokułowa tarta z cheddarem

Ostatnim razem były słodkie muffiny z nutellą więc teraz przyszedł czas na coś w wersji wytrawnej. A konkretnie na tartę. Bo to zawsze dobry i dość bezpieczny pomysł na obiad. Nadzienie zniesie naprawdę wszystko (noo…może prawie wszystko:)) i można eksperymentować. Moja wersja to wersja z brokułami i cheddarem. Tarta jest naprawdę prosta do zrobienia- nic tu nie musi wyrastać a ciasto wyrabia się krótko. A przy tym jest naprawdę bardzo smaczna:)

Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła (pokrojonego w kawałki)
jajko
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
300 g brokułów
100 g startego cheddara (lub innego sera)
3/4 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki mleka
2 duże lub 3 małe jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Dodatkowo: sucha fasola do obciążenia tarty

Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski i dodaj masło. Rozcieraj je w palcach łącząc z mąką. Gdy ciasto będzie wyglądało jak kruszonka dodaj jajko i sól. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Gdyby masa była zbyt lepka podsyp ją mąką. Wyrabiaj (ale krótko) i uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę ponakłuwaj, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 15 minut. Następnie usuń fasolę i piecz jeszcze ok 10 minut. W czasie pieczenia ciasta pokrój brokuły na mniejsze kawałki. Wrzuć je na chwilę do wrzątku i gotuj aż lekko zmiękną ale nie będą rozgotowane. Odstaw. W misce wymieszaj jajka, kremówkę i mleko. Przypraw. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gdy ciasto się upiecze ułóż na nim brokuły wylej jajeczną masę i posyp serem. Wstaw do piekarnika (ciągle 180 stopni) na 30- 35 minut aż tarta będzie lekko przyrumieniona.

Smacznego!

10257224_867667556619797_4523858774597682761_o