Kulinaria

Hamburger z serem pleśniowym

Lubicie fast food? Myślę, że od czasu do czasu każdy lubi. Wiem, że robienie hamburgerów może wydawać się trudne i pracochłonne. W końcu łatwiej po prostu go kupić niż się męczyć. Ale gwarantuję że hamburger zrobiony w domu będzie tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż każdy kupiony. I wcale nie jest aż tak trudny do przygotowania. Moja wersja jest, powiem nieskromnie, przepyszna. Ser pleśniowy lekko się roztapia a karmelizowana cebula idealnie pasuje do całości. Nie wyobrażam sobie już grilla bez tego hamburgera:) Polecam!

Składniki:
500 g mięsa mielonego dobrej jakości
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
krążek sera pleśniowego
kilka liści sałaty
bułki hamburgerowe
2 duże czerwone cebule
łyżka brązowego cukru
olej (użyłam ryżowego)

Wykonanie:
Mięso przełóż do miski dopraw solą, pieprzem i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem. Połącz wszystko ze sobą i uformuj hamburgery (wyszły mi 4 średniej wielkości) i wstaw je do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotuj cebulę. Pokrój ją w półplasterki i podsmaż na oleju. Gdy lekko zmięknie dodaj cukier i wszystko wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Podsmażaj ją do momentu aż będzie bardzo miękka. Wyciągnij mięso z lodówki i upiecz je na grillu (w zależności od upodobań). Bułki również podpiecz. Następnie na bułce układaj kolejno sałatę, mięso, ser i cebulę. Możesz użyć ulubionego sosu.

Smacznego!

 

10580909_765503596836194_6981203427080385919_o