KulinariaNewsy

Oponki serowe

Gotowi na tłusty czwartek?

Jeśli nie do końca, to mam dla Was propozycję. Oponki serowe! Ekspresowe -bo nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie, smażą się błyskawicznie, są smaczne i bezproblemowe. Idealne dla zabieganych.

Składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru
2 jajka
olej do smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sodę, cukier, ser i jajka. Wymieszaj składniki aż dobrze się połączą. Ciasto powinno być gładkie. Wyłóż je na blat lub stolnicę i rozpłaszcz. Wykrawaj szklanką kółka i kieliszkiem w środku mniejsze kółeczka. Skrawki ciasta zagnieć ponownie i wykrawaj kolejne oponki. Rozgrzej olej w głębokim garnku. Oponki smaż partiami, każdą ze stron na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Smacznego!

10958940_849367311783155_5054918669217359279_o