Kulinaria

Najprostsze ciasto czekoladowe

 

Dzisiaj coś dla łasuchów dlatego wszyscy, którzy liczą kalorie zamykają oczy. Tym razem ciasto czekoladowe, które jest bardzo szybkie do przygotowania, śmiesznie proste i wyjątkowo smaczne. Czego chcieć więcej?

12080170_969812406405311_5445586562629367924_o

Składniki:
400 g mąki
200 g białego cukru
100 g brązowego cukru
50 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
2 jajka
150 ml śmietany 12%
170 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
120 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku i zapachu
300 ml zimnej wody

Wykonanie:
Najłatwiej jest użyć robota kuchennego ale jeśli go nie masz użyj dwóch misek. Do jednej wsyp suche składniki do drugiej mokre. Połącz składniki suche z mokrymi. Wszystko musi się dokładnie połączyć. Jeśli używasz miksera lub robota kuchennego nawet się bardzo nie napracujesz. Wrzuć suche składniki a później kolejno mokre. Miksuj aż wszystko się połączy. Powstanie dość rzadkie ciasto. Ale spokojnie takie właśnie ma być. Przelej je do formy i piecz ok 40- 50 minut w temp. 180 stopni. Odstaw do wystudzenia. Oprósz ciasto cukrem pudrem.

 

Smacznego

http://kropla-oliwy.blogspot.com/
http://iknurow.pl/?cat=8