Czerwionka-LeszczynyKulinaria

Kulinaria: Rogaliki krucho – drożdżowe z lodówki – propozycja KGW Dębieńsko

Nastały ferie zimowe. Pogoda nie sprzyja spacerom, więc jaką przyjemność sprawić naszym milusińskim ? Jeżeli poszperamy w „starym hefcie”, możemy trafić na …

Rogaliki krucho – drożdżowe z lodówki.
1 kostka margaryny Palma
0,5 kg mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
2 łyżki mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru
0,5 paczki cukru wanilinowego
1 łyżka gęstej śmietany
otarta skórka z cytryny
szczypta soli
marmolada

Do kubka wlać podgrzane mleko, dodać cukier, 1 łyżka mąki i pokruszone drożdże. Całość rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, roztrzepane jajka, margaryna , sól i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrobić, zrobić kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 4 mm i podzielić na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nałożyć trochę marmolady i zwinąć rogalik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 °C około 25 min. na złoty kolor . Ostudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego !!

 

info: kgw dębieńsko