Kulinaria

ZSP Ornontowice: SCHAB PO GÓRALSKU

Normatyw surowcowy: na 4 porcje
– kapusta kiszona 500 g
Schab bez kości 450 g
Cebula – 1 szt
Czosnek – ząbek
Smalec – 20 g
Śmietanka 30% – 200g
Mąka pszenna – 20 g
Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

Sposób wykonania:
Kapustę opłucz, pokrój, zalej wodą i gotuj ok. 40 minut, dodaj pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Schab wyporcjuj na 4 kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem, natrzyj czosnkiem, obsmaż na rozgrzanym smalcu. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na smalcu. Ugotowaną kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, wyłóż połowę kapusty, następnie schab, nałóż pozostała kapustę i przykryj naczynie. Wstaw do pieca nagrzanego do temp. 180⁰ C ok. 40 min. Pod koniec pieczenia kapustę polej śmietanką wymieszaną z mąką i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut. Podawaj z ziemniakami lub frytkami.

SMACZNEGO!!!!

Anna Walter, Sylwia Zientek kl 3 ks.