Ciekawostki z ...Kulinaria

ZSP Ornontowice: Francuska zupa cebulowa

Normatyw surowcowy:
– masło 20 g
– oliwa z oliwek – 40 ml
– cebula 1000 g
– czosnek – 3 ząbki
– mąka 40 g
– bulion – 2000 ml
– bagietka
– ser żółty np. grojer
– sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać cebulę dusić 10-12 mi​n.
Posiekać czosnek, dodać do cebuli, doprawić sola i pieprzem. Zmniejszyć ogień i podsmażyć cebule przez 30-35 min. Bez przykrycia. Dokładnie mieszać zwłaszcza przy dnie.
Posypać cebulę mąką, przemieszać, wlać bulion i ponownie całość gotować ok. 45 min., od czasu do czasu mieszając. Kromki bagietki podpiec w piekarniku. Ser zetrzeć na tarce.

Zupę wyporcjować, na wierzch ułożyć kromki bagietki, posypać serem i zapiec do momentu stopienia sera.

Smacznego.

wykonały: Angelika Jurkiewicz i Karolina Sosna kl. 3 GŻE – ZSP Ornontowice