Kulinaria

Naleśniki z maślanką

Naleśniki z maślanką

nalesniki

Jakiś czas temu zrobiłam naleśniki z maślanka i bananem (tu). I skoro wyszły naprawdę dobre to pomyślałam, że trzeba pokombinować. I dziś jeszcze prościej i szybciej niż ostatnio. Niby nic wymyślnego ale podałam te naleśniki z jogurtem naturalnym, owocami i miodem.. i natychmiast zrobiło się bardzo letnio w domu:) Placki są fantastycznie puszyste. I dwa naleśnikowe łakomczuchy (czytaj ja i mój syn) były bardzo zadowolone:). Użyjcie ulubionych owoców ale moim zdaniem jagody lub borówki amerykańskie będą do tych placków najodpowiedniejsze:)

 

Składniki:
370 g mąki
500 ml maślanki
2 duże jajka
60 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

do podania:
owoce
jogurt naturalny
płynny miód

Wykonanie:
Wszystkie składniki na placki wymieszaj w dużej misce. Tak aby nie było grudek. Smaż placki z obu stron do momentu aż będą rumiane. Bardzo rosną podczas smażenia więc podczas rozlewania ciasta rób odstępy między plackami. Podawaj z jogurtem naturalnym, miodem oraz dowolnymi owocami (możesz je zmiksować na mus).

Smacznego!