Kulinaria

Suflet z pomarańczy

SUFLET Z POMARAŃCZY
SKŁADNIKI:
* 5 pomarańczy,
* 40 g masła,
* 40 g (1/4 szkl.) mąki pszennej,
* 50 g (3 czubate łyżki) cukru,
* 3 białka,
* cukier puder do posypania,

SPOSÓB WYKONANIA:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce. Pozostałym czterem pomarańczom odciąć czubek i za pomocą małego noża oraz łyżeczki wydrążyć miąższ z owoców. Wycisnąć z niego sok i połączyć z wcześniej odstawionym sokiem (około 300 ml). Masło rozpuścić i wsypać mąkę, lekko zrumienić. Zdjąć z ognia i wymieszać ze skórką pomarańczową, sokiem i cukrem. Rondel postawić na ogniu i mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić, by wystygło. Wydrążone skórki owinąć w folię do pieczenia i wstawić je do małych foremek. Ubić białka i powoli połączyć z masą z pomarańczy. Foremki ustawić na blaszce, wlać do nich masę pomarańczową i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut. Po upieczeniu posypać wierzch sufletów cukrem pudrem i natychmiast podawać.

Smacznego!

tmp_27349-IMG-20170202-WA0001858141333

tmp_27349-IMG-20170202-WA0002-517027548 tmp_27349-IMG-20170202-WA00001695452572 tmp_27349-IMG-20170202-WA0003930444409

W szkolnej pracowni podczas zajęć praktycznych wykonała Oktawia Zipper kl. 2 w zawodzie kucharz z ZSP w Ornontowicach