Czerwionka-LeszczynyKulinaria

PLACKI Z DYNI Z SOSEM DYNIOWYM Z PIECZARKAMI

Koło Gospodyń Wiejskich zaprasza na swój filmowy kanał facebook’owy pod adresem :
www.facebook.com/kgwtv

Prezentujemy  jeden z przepisów na czasie 🙂 zaprezentowany właśnie na tym fanpage.

tmp_1376-fb_img_1475586199279286052522

– ok.1kg dyni
– 2 duże ziemniaki
– jajko
– łyżka mąki pszennej
– łyżka mąki ziemniaczanej
– cebula
– pieprz, sól
Sos
– 200g pieczarek
– ok 100g dyni
(opcjonalnie łyżka śmietany 12%)

Dynie obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy i trzemy na małych oczkach tarki, cebulę kroimy w małą kosteczkę. Gdy dynia puści sok i zmięknie odcedzamy ją przez sito a odcedzony sos odstawiamy.
Do sosu dodajemy 3 łyżki przesmażonej dyni i blendujemy dodajemy wcześniej przepieczone pieczarki (można zagęścić mąką jeśli jest taka potrzeba)
Dynię rozgnieść widelcem, dodać starte ziemniaki, cebulę, jajko, mąkę i przyprawy do smaku – wymieszać. Placuszki piec aż się zarumienią na koniec polać sosem dyniowym z pieczarkami.