Kulinaria

Omlet z karmelizowanymi jabłkami i masłem migdałowym

Ostatnimi czasy moje śniadanie w ciągu tygodnia były bardzo minimalistyczne. Jogurt i orzechowa granola z komosą ryżową. Więcej nie potrzebowałam do szczęścia. Ale..właśnie dziś zachciało mi się czegoś innego. Zrobiłam omlet w słodkiej wersji z karmelizowanymi jabłkami i masłem migdałowym- które można zastąpić masłem orzechowym. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy w poniedziałek rano chce się bawić z omletem. Ale.. zrobiłam go naprawdę w 10 minut i absolutnie nie żałuję. Poza tym zawsze można przygotować takie śniadanie w czasie weekendu. Pyszne, ciepłe, dające energię..

 

 

IMG_0657fghjk

 

Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej- przesianej
łyżeczka cukru
jabłko
masło migdałowe
masło zwykłe
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie dodaj do nich po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Jabłka obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło ok łyżeczki, wsyp cukier i poczekaj aż się rozpuści. Wtedy wrzuć jabłka i podsmaż je chwilę (część jabłek jeśli chcesz możesz zdjąć z patelni i położyć je po usmażeniu na omlecie). Zalej jabłka masą jajeczną. Smaż go kilka minut. Następnie przewróć go na drugą stronę -używając talerz, dwóch łopatek lub podrzucając. Gdy będzie gotowy, wysmażony z obu stron zdejmij go z patelni. Posmaruj go masłem migdałowym wg gustu.
Smacznego!
info: http://kropla-oliwy.blogspot.com/2015/11/omlet-z-karmelizowanymi-jabkami-i-masem.html