Kulinaria

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem

Muffiny to bardzo wdzięczny rodzaj wypieku. Nie wymagają posiadania żadnych umiejętności kulinarnych. Jedynie co trzeba zrobić to wszystko wymieszać Są ultra proste i absolutnie przepyszne. Miska, szklanka, łyżka- to wszystko co będzie potrzebne z „narzędzi”. A chyba możecie poświęcić 10 minut na to żeby zrobić coś naprawdę pysznego? Posypka z cynamonu i cukru okazała się hitem, jest genialna. U mnie muffiny zniknęły w sekundę ledwie zdążyły przestygnąć. Bardzo zasmakowały mojemu synkowi:) Są świetną (i szybszą) alternatywą dla tradycyjnych ciast z rabarbarem.

10373019_733619813357906_1056483927816250626_o

Składniki:
Na ciasto:
1,5 szklanki rabarbaru pokrojonego w małą kostkę
pół szklanki oleju o neutralnym smaku
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
szklanka cukru brązowego (może być biały)
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

„Posypka”
łyżka miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka brązowego cukru

Wykonanie:
Do miski wrzuć i wymieszaj cukier, jajko mleko i olej. Następnie dodaj resztę składników: mąkę,proszek do pieczenia, sodę, sól i ekstrakt. Ponownie wszystko wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i znowu mieszanie. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Każdą napełniaj do 3/4 wysokości. Zrób posypkę. Miękkie masło wymieszaj w miseczce z cukrem i cynamonem. Kawałki posypki rozrzuć na każdej muffince. Możesz to zrobić łyżeczką. Podczas pieczenia fajnie się rozpuści. Piecz w temp. 190 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego!

http://kropla-oliwy.blogspot.com/