Kulinaria

Kulinaria: Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe

Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni. Może więc zamiast tracić czas na szukanie kolejnego niepotrzebnego przedmiotu, spraw radość bliskiej osobie i przygotuj upominek własnoręcznie. Pyszne i wbrew pozorom proste w wykonaniu Ciasto szpinakowe zachwyci Twoją żonę, siostrę, mamę czy przyjaciółkę. Oryginalny, przygotowany z sercem deser to także najlepszy pretekst, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.

Ciasto szpinakowe

Składniki:

Ciasto

200 g Szpinaku młodego marki Eisberg

3 jajka

2 szklanki mąki krupczatki

¾ szklanki cukru

1 szklanka oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

250 g serka mascarpone

200 g śmietany kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z jednej laski wanilii

Dekoracja

pestki granatu

borówki amerykańskie