Kulinaria: Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe
Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni. Może więc zamiast tracić czas na szukanie kolejnego niepotrzebnego przedmiotu, spraw radość bliskiej osobie i przygotuj upominek własnoręcznie. Pyszne i wbrew pozorom proste w wykonaniu Ciasto szpinakowe zachwyci Twoją żonę, siostrę, mamę czy przyjaciółkę. Oryginalny, przygotowany z sercem deser to także najlepszy pretekst, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.
Ciasto szpinakowe
Składniki:
Ciasto
200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
3 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
¾ szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
Dekoracja
pestki granatu
borówki amerykańskie