Ciekawostki z ...Kulinaria

Kulinaria: Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz

Ostatnia naszą propozycją był Pieczony camembert z konfiturą truskawkową Łowicz ,

z pewnością nie pożałował ten, kto spróbował 🙂 / warto znaleźć przepis w działce Kulinaria /

Idąc tokiem zabaw kulinarnych i łechtania podniebienia, proponujemy kolejną ucztę dla oka i brzucha.

Kolejna propozycja idealna na zimowe wieczory.

Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz

ps. Można potraktować jako rozkosz rodzinna, ale również sprawdzi się doskonale do ucztowania we dwoje.

Osobiście „wymiękam” i … idę  🙂 na kolejnego naleśniczka

 

Audycja zawiera lokowanie produktu : Dżem Łowicz 🙂

 

 

 

Składniki (14-20 naleśników):

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mocno gazowanej
    • 2 jajka
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • szczypta soli
    • masło klarowane do smażenia

 

Dodatki:

  • 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
  • 300 g mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)

 

 

Wykonanie:

Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.

 

 

 

 

Ozdabianie:

Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami.