Kulinaria: Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz
Ostatnia naszą propozycją był Pieczony camembert z konfiturą truskawkową Łowicz ,
z pewnością nie pożałował ten, kto spróbował 🙂 / warto znaleźć przepis w działce Kulinaria /
Idąc tokiem zabaw kulinarnych i łechtania podniebienia, proponujemy kolejną ucztę dla oka i brzucha.
Kolejna propozycja idealna na zimowe wieczory.
Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz
ps. Można potraktować jako rozkosz rodzinna, ale również sprawdzi się doskonale do ucztowania we dwoje.
Osobiście „wymiękam” i … idę 🙂 na kolejnego naleśniczka
Audycja zawiera lokowanie produktu : Dżem Łowicz 🙂
Składniki (14-20 naleśników):
-
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mocno gazowanej
- 2 jajka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Dodatki:
- 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
- 300 g mascarpone
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1–2 łyżki cukru pudru
- świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
Ozdabianie:
Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami.