Czerwionka-LeszczynyKulinaria

KOTLET SCHABOWY NADZIEWANY KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Normatyw surowcowy: na 5 porcji
– Schab 500g
– Kapusta kwaszona 300g
– Pieczarki 200g
– Cebula 100g
– Jaja 2 szt.
– Bułka tarta80 g
– Mąka pszenna 50g
– Pieprz, sól, liść laurowy
– Olej do  smażenia  100 ml

SPOSÓB WYKONANIA:
Pieczarki zetrzeć na tarce, a następnie podsmażyć do odparowania wody.
Kapustę ugotować, odcedzić i odparować na patelni.
Na tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę.
Składniki farszu połączyć i doprawić do smaku.
Schab wyporcjować na grube plastry, wykonać kieszeń przez nacięcie.
W kieszeni umieścić farsz, spiąć wykałaczką jeżeli to konieczne.
Porcję panierować podwójnie (mąka, jajko, bułka tarta), smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika na ok. 0,5 h., temp. 180⁰C.
 SMACZNEGO!!!!

Materiał przygotowany przez uczniów ZSP Ornontowice