Czerwionka-LeszczynyKultura i rozrywka

Gospodynie podbiły internet

Trwa moda na gotowanie. Wciąż powstają kolejne serie kulinarnych programów telewizyjnych, a nawet kanały tematyczne. A program kulinarny prowadzony przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich? Pierwszy tego typu projekt powstał w Czerwionce-Leszczynach i okazał się strzałem w dziesiątkę.

Tajniki gotowania widzowie odkrywali dzięki gospodyniom z Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny. Co kilka tygodni na antenie KGW.tv w internecie pojawiał się nowy odcinek programu. Widzowie poznawali przepisy na tradycyjne śląskie dania – niedzielny obiod, obiod na beztydzień, żur, karminadle, żeberka i dymfowano kiszono kapusta, szałot, kopot, kopa, szpajza i inne śląskie maszkety.

Kanał w ciągu kilku miesięcy podbił serca internautów.

„Nie zakładaliśmy, że projekt spotka się z tak dużym zainteresowaniem – mówi Michał Stokłosa, pomysłodawca projektu, wiceprezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Bełk. – Zakładaliśmy 1200 odsłon kanału, a mamy ich już ponad 12 tysięcy! KGW.tv to także duży sukces medialny – o gospodyniach pisano w różnych gazetach, projekt chwalono w telewizji ogólnopolskiej. Cieszymy się, bo po drugiej stronie kamery nie mieliśmy profesjonalnego filmowca. Robiliśmy wszystko amatorsko, wkładając wiele pracy i zaangażowania, aby efekt był jak najlepszy”.

Udział w projekcie to również moc wrażeń i niezapomniana przygoda dla gospodyń. W poszczególnych odcinkach nie zabrakło humoru, gospodynie bowiem znakomicie się czują przed kamerą, są naturalne, nikogo nie udają i nie naśladują, potrafią z pasją opowiadać, no i co najważniejsze – doskonale znają się na śląskiej kuchni.

„Trzeba przyznać, że stresu też nam nie brakowało przed kamerą, ale jesteśmy zadowolone z efektów. W domu kobieta spędza tyle czasu w kuchni. Poda obiad, kilka minut i już zjedzone. Domownicy często nawet nie zastanawiają się ile pracy, ile serca wkładają gospodynie w przygotowanie posiłku, a tutaj wszystko było pokazane krok po kroku” – podkreśla Zofia Dymosz z KGW Książenice.

W ostatnim odcinku, nagrywanym podczas uroczystego zakończenia projektu, panie z KGW Bełk przygotowały makówki. To świąteczna potrawa, z której – dzięki Jarmarkowi pod nazwą „Święto Makówek”- słynie już Czerwionka-Leszczyny.

Podczas uroczystości przy świątecznym stole, suto zastawionym przez Gospodynie, zasiadły przedstawicielki wszystkich Kół Gospodyń biorących udział w projekcie wraz z sołtysami i przewodniczącymi rad dzielnic, radnymi reprezentującymi dzielnice i sołectwa. Gratulacji i słów uznania pod adresem wszystkich zaangażowanych w projekt nie szczędzili: Burmistrz Wiesław Janiszewski, Przewodniczący Rady Miejskiej Bernard Strzoda, dyrektor MOK-u Mariola Czajkowska oraz Prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Bełk Jolanta Szejka.

Główną potrzebą realizacji zadania było zachowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego oraz promowanie regionalnych produktów kulinarnych. Obecnie, na terenie Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny działa 8 Kół Gospodyń Wiejskich (tj. w Bełku, Czuchowie, Dębieńsku, Książenicach, Palowicach, Przegędzy, Stanowicach oraz w Szczejkowicach), skupiających ponad 200 kobiet w różnym wieku. Organizacje te, mają bogatą historię liczącą od kilku do kilkudziesięciu lat.

Ideą funkcjonowania Kół Gospodyń Wiejskich jest kultywowanie tradycji, w różnych aspektach, w tym m. in. tradycji kulinarnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

W realizację projektu jego inicjatorzy włączyli także mieszkańców. „Atrakcją dla nich były zorganizowane konkursy kulinarne, w których mieszkańcy zdobywali nagrody związane z kuchnią i gotowaniem” – mówi Michał Stokłosa.

Oprócz programu kulinarnego KGW.tv panie z Kół Gospodyń Wiejskich prowadzą również fanpage o tej samej nazwie w serwisie społecznościowym Facebook, w którym pojawiają się ciekawe materiały na temat kuchni, gotowania czy zwyczajów kulinarnych.

 

Fanpage służy do komunikacji z mieszkańcami, promocji regionalnych zwyczajów oraz potraw kulinarnych, organizacji konkursów kulinarnych. Ukażą się tak także przepisy oraz artykuły poświęcone np. zdrowej żywności, śląskim potrawom i nie tylko.

Na realizację zadania Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Bełk pozyskało dofinansowanie w ramach Programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz z Ośrodka Działaj Lokalnie – Fundusz Lokalny Ramża. Wartość dotacji wynosi 5 110,00 zł. Projekt trwał od lipca do grudnia 2015 r.

Pomysłodawcy projektu zachęcają do ciągłego śledzenia KGW.tv i już myślą o kontynuacji programu.

kgw.tv01 kgwTv10 kgwTv08 kgwTv07 kgwTv04 kgwTv02