GliwiceInformacje

Gliwice: W mieście powstało duże centrum logistyczno-magazynowe

Prawie 20 tys. m² powierzchni, 14 tys. miejsc postojowych, 4 strefy magazynowe o różnych temperaturach oraz 58 ramp przeładunkowych – tak prezentuje się nowe Centrum Logistyczno-Magazynowe Transgourmet Foodservice. Powstało na zrewitalizowanym terenie pokopalnianym przy ul. Sikorskiego 122c w Sośnicy, zapewniając 200 nowych miejsc pracy. W oficjalnym otwarciu magazynu, które odbyło się 1 marca uczestniczył prezydent Gliwic Adam Neumann wraz ze swoim zastępcą Mariuszem Śpiewokiem.

„Dzięki tej inwestycji kolejny obszar Gliwic został zrewitalizowany. Cieszy mnie, że kilkanaście hektarów gruntu, gdzie wiele lat temu zakończyła działalność na tzw. polu Wschód KWK Sośnica, zostało zagospodarowanych. Utworzenie w tym miejscu jednego z największych centrów logistyczno-magazynowych w Polsce stało się możliwa dzięki bardzo dobremu układowi drogowemu, który zapewnia miasto Gliwice. Zlokalizowane w pobliżu skrzyżowanie autostrad A1 i A4 oraz węzeł DTŚ gwarantują, że działalność położonego z dala od osiedli mieszkaniowych Centrum nie będzie uciążliwa dla mieszkańców” – mówił prezydent Gliwic Adam Neumann.

Gliwicki magazyn został podzielony na 4 strefy o różnych temperaturach: -22˚C, 0-2˚C, 2-6˚C oraz >16 ˚C. Jak informuje firma Transgourmet Polska Sp. z o. o. – obiekt zaprojektowano w taki sposób, aby możliwe było m.in. wykorzystanie procesu odzysku ciepła z urządzeń chłodniczych, co pozwoli ograniczyć oddziaływanie magazynu na środowisko naturalne.

Centrum będzie zaopatrywało w produkty przede wszystkim lokale gastronomiczne i punkty zbiorowego żywienia na terenie województwa śląskiego, małopolskiego i dolnośląskiego, jednak swoim zasięgiem obejmie całą południową Polskę, w tym regiony z całoroczną ofertą turystyczną, takie jak Tatry, Sudety czy Beskid Śląski. Pierwsze dostawy z magazynu w Gliwicach wyruszyły do klientów pod koniec stycznia bieżącego roku.

Info: UM Gliwice