Gliwice: Skwer nad DTŚ w nowej odsłonie

0
198
Fot. M.Buksa/UM Gliwice

Można już korzystać ze skweru nad Drogową Trasą Średnicową – dziś został udostępniony mieszkańcom. Co prawda nie wszystkie roboty zostały zakończone, ale można już przejść się alejkami, podziwiać różnorodne nasadzenia i odpocząć na ławce, a nawet leżaku.

Pogoda sprzyja spacerom. To dobra okazja, by wybrać się na zmodernizowany, oddany dziś do użytku skwer nad DTŚ i zobaczyć, jak zmieniła się przestrzeń w tej części miasta. Od czerwca, gdy rozpoczęto modernizację i na skwer wjechała ekipa Przedsiębiorstwa Remontów Ulic i Mostów, sporo się tam zmieniło. Skwer już wygląda pięknie, a w pełniej krasie będzie można zobaczyć go wiosną. To będzie mała oaza zieleni w samym sercu miasta.

Jak zmienił się skwer nad DTŚ?
Zgodnie z koncepcją, skwer nad DTŚ ma być wielobarwną i zróżnicowaną przestrzenią do wypoczynku, głównie dzięki rozmaitym gatunkom roślin. Docelowo zostanie tam nasadzonych ponad 60,6 tys. roślin: 127 drzew, 2377 krzewów, 25 973 byliny, 31 910 roślin cebulowych i 220 pnączy. By dobrze rosły i cieszyły oko spacerowiczów, rozłożono mieszankę różnych podłoży i specjalistycznych dodatków umożliwiających prawidłowy wzrost roślin, zamontowano też system nawadniający i rozłożono maty antykorzenne, które będą zapobiegać uszkodzeniu drenażu i stropu tunelu DTŚ. Większość nasadzeń już wykonano.

Również z myślą o spacerowiczach przygotowano miejsca wypoczynku. Bez zmian pozostał natomiast układ alejek. Pomiędzy nimi pojawiły się różnorodne kompozycje drzew, krzewów i bylin, które będą zdobić skwer przez cały rok.
Odpocząć można też na różnego rodzaju ławkach i siedziskach, z myślą o rowerzystach zostaną zostały zamontowane stojaki. Nasadzono też krzewy, które odseparują spacerowiczów od zgiełku towarzyszącego DTŚ oraz ozdobne rabaty z traw i bylin, wśród których ustawiono wygodne leżaki. Przygotowano też łąkę kwietną z pożytecznymi dla owadów kwiatami, która już wiosną barwnie zakwitnie i upiększy skwer.
Całości dopełnia ważny dla gliwiczan wątek historyczny – dawny Kanał Kłodnicki upamiętniły specjalne tablice zawierające informacje, zdjęcia oraz przebieg trasy kanału oraz instalacja przestrzenna z kamieni pochodzących z dawnej śluzy Kanału Kłodnickiego.
Skwer został już udostępniony mieszkańcom, ale wykonawca dopracowuje jeszcze ostatnie szczegóły, dlatego spacerowiczów nie powinien dziwić widok ekipy PRUiM montującej pergole czy przygotowującej plac pod lubianą przez gliwiczan choinkę.
Inwestycja kosztowała niemal 3,9 mln zł. Koncepcję i projekt zagospodarowania skweru przygotowała gliwicka Pracownia 44STO.

info: gliwice.eu

Fot. M.Buksa/UM Gliwice