GIS: Obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g

0
304

Zagrożenie:

Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone
w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g

Numer partii: 12080

Data minimalnej trwałości: 06.02.2021

Producent: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.

Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.

Info: GIS