Czerwionka-LeszczynyKultura i rozrywka

Czerwionka-Leszczyny: Zachowanie ze smakiem

Od 1 lipca mieszkańcy Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny, a zwłaszcza dzielnicy Leszczyny, poznają smaki świata, kuchnię tradycyjną, spotykają się z dietetykiem oraz biorą udział w zajęciach profilaktyczno-edukacyjnych i ruchowych. A to tylko część działań, które odbywają się w ramach projektu pn. „Zachowanie ze smakiem, czyli poznajemy smaki świata oraz zasady savoir-vivre” realizowanego przez Stowarzyszenie Pomocy „Feniks” z siedzibą w Czerwionce-Leszczynach.

Głównym celem zadania jest nabycie postaw prozdrowotnych i kulturalnych poprzez zwiększenie świadomości zdrowego i aktywnego trybu życia.

Podczas pierwszych trzech miesięcy uczestnicy, tj. dzieci i ich rodzice, wzięli udział w zajęciach profilaktyczno-edukacyjnych, ruchowych, w tym prowadzonych przez instruktora Nordic Walking, oraz z zakresu sztuki kulinarnej, tj. „Zrób to sam!” prowadzonych przez „Seniorów z Zameczku”, „Kuchnia tradycyjna” prowadzonych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bełku oraz „Smaki świata”, w których uczestniczy m. in. obcokrajowiec. Podczas zajęć kulinarnych dzieci poznały smaki owoców egzotycznych, z którymi do tej pory się nie spotkali, nauczyli się przygotowywać zupę chlebową (wodzionka), pierogi, a także wypiekać przepyszne babki.

Ponadto we wrześniu br. odbyło się pierwsze spotkanie ze specjalistą – dietetykiem. Z porad skorzystali wszyscy uczestnicy. Dorośli dowiedzieli się jak zadbać o swoje zdrowie oraz swoich pociech, jakich składników w diecie należy unikać, a także uzyskali odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące żywienia. Dzieci z kolei, prócz pogadanki o zdrowym odżywianiu, brali udział w konkursach i zagadkach tematycznych.

W kolejnych miesiącach realizacji projektu zaplanowano spotkania z psychologiem oraz stomatologiem, a także zajęcia savoir-vivre, które odbędą się w jednej z lokalnych restauracji. Natomiast podsumowaniem wszystkich działań będzie wspólny, uroczysty obiad.

Pierwsze miesiące realizacji projektu pokazały, że tego typu działania są potrzebne i cieszą się dużym zainteresowaniem uczestników.

Projekt „Zachowanie ze smakiem, czyli poznajemy smaki świata oraz zasady savoir-vivre” dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundusz Lokalny „Ramża” oraz z budżetu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.

Projekt „Zachowanie ze smakiem, czyli poznajemy smaki świata oraz zasady savoir-vivre” jest dofinansowany ze środków Programu „Działaj Lokalnie” IX Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundusz Lokalny RAMŻA oraz z budżetu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.

 

logotypy_dl9

Zadanie jest realizowane we współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Czerwionce-Leszczynach.