Czerwionka-LeszczynyInformacjeKulinariaTV

Czerwionka-Leszczyny: Pączki według przepisu KGW Palowice

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Gospodynie z Palowic zaprezentują, jak przygotować i usmażyć domowe pączki.

Przepis KGW Palowice na domowe kreple:

  • 15 dkg cukru
  • 1 kg mąki
  • 10 żółtek (lub więcej)
  • 10 dkg drożdży
  • 20 dkg masła
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • sól

Przygotowujemy rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy je do mąki. Do ciasta dodajemy gotowy rozczyn, masło, mleko, spirytus, sól i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Pączki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu nadziewamy marmoladą.

info: czerwionka-leszczyny.pl