Kulinaria

Ciasto marchewkowe z polewą serka mascarpone

ciasto

Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji próbować ciasta marchewkowego to najwyższy czas nadrobić zaległości. To chyba najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Nie wymaga posiadania żadnych umiejętności kulinarnych. I poradzą sobie z nim nawet osoby które niezbyt pewnie czują się w kuchni. Każdy kto jadł u mnie to ciasto jest nim zachwycony i prosi o dokładkę. A polewa z serka mascarpone to prawdziwa petarda i moim zdaniem to właśnie ona powoduje, że ciasto jest rewelacyjne.

Składniki:
350 g marchewki obranej i startej na tarce (grube oczka)
250 g mąki
100 g cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szklanka orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
2 duże jajka

„Polewa”:
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (zmieliłam cukier brązowy)

Wykonanie:
Do miski wrzuć wszystkie składniki ciasta. Wymieszaj je delikatnie tak by wszystko dobrze się połączyło. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 40 minut (trzeba uważać żeby nie przypiekło się zbyt mocno). Gdy ciasto wystygnie wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i posmaruj nim ciasto.

Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/