Czerwionka-Leszczyny: Pączki według przepisu KGW Palowice
Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Gospodynie z Palowic zaprezentują, jak przygotować i usmażyć domowe pączki.
Przepis KGW Palowice na domowe kreple:
- 15 dkg cukru
- 1 kg mąki
- 10 żółtek (lub więcej)
- 10 dkg drożdży
- 20 dkg masła
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki spirytusu
- sól
Przygotowujemy rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy je do mąki. Do ciasta dodajemy gotowy rozczyn, masło, mleko, spirytus, sól i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Pączki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu nadziewamy marmoladą.
info: czerwionka-leszczyny.pl