ZSP Ornontowice: I miejsce uczennic kl. 3TŻ w konkursie „Młodzi Gotują”
Uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach: Klaudia Kręcichwost i Weronika Muras z kl. III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowywane przez mgr inż. Barbarę Skurczak i mgr inż. Danutę Łączyńską zajęły I miejsce w XI Edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Młodzi gotują 2018”, objętego honorowym patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty i Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza.
Konkurs odbył się 24.05.2018 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej. Tematem konkursu były: „Budynie na słodko/słono”.
W konkursie brało udział 12 zespołów składających się z 2 uczniów, reprezentujących różne szkoły gastronomiczne. Konkurs rozpoczął się 45cio minutowym testem obejmującym zagadnienia teoretyczne.
W części praktycznej, zespoły miały przygotować po 3 porcje potrawy: budyń słodki lub słony. Podstawowym składnikiem budyni były jaja; piana z białek, a także utarte żółtka, które nadają potrawie puszystość.
Klaudia i Weronika przygotowały „ Serowo – migdałową fantazję”, w której drugim składnikiem występującym w dominującej ilości był ser i migdały. Do zaserwowanych budyni uczennice przygotowały dwa sosy: jeden na bazie utartych na parze żółtek i wina a drugi na bazie truskawek i wina.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań uczniów technologią gastronomiczną, upowszechnianie zasad prawidłowego sporządzania potraw, konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół, nawiązywanie współpracy pomiędzy szkołami, podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, kształtowanie umiejętności pracy w zespole.
Do zespołu oceniającego powołani byli przedstawiciele pracodawców reprezentujących branże gastronomiczną, szefów kuchni i blogerów kulinarnych.
Opracowała:
Danuta Łączyńska
Info: ZSP Ornontowice