„Regionalne smaki” – Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana to pierwszy z przepisów prezentowanych w ramach nowego cyklu kulinarnego „Regionalne smaki”.
Gdzie można ją zjeść?
Oczywiście na Podlasiu, a w szczególności w Domu na Starym Gościńcu TISZYNA.
Kiszka ziemniaczana jest jedną z najpopularniejszych potraw tego regionu, obok babki ziemniaczanej, tołkanicy czy hałuszek. Dlaczego? Wytłumaczenie jest bardzo proste, tak jak same potrawy. Ludzie korzystają z tego, co da im ziemia, najczęściej są to ziemniaki. Proste i treściwe. Kiszkę pieką w piecu chlebowym, bo jest wtedy najlepsza.
Zapraszamy również do obejrzenia już dzisiaj drugiego odcinka Bake Off Ale Ciacho na TVP 2 o godz. 21.45 z udziałem naszej knurowianki, a jednocześnie gospodyni Tiszyny Katarzyny Panfiluk.
Kiszka ziemniaczana
2 – 2 ½ kg ziemniaków
2 łyżki smalcu
1 kg świeżego boczku bez skóry lub podgardla
2-3 cebule
1-2 łyżki kaszy manny
pieprz naturalny i pieprz ziołowy, sól, gałka muszkatołowa, ew. majeranek i czosnek
jelita grube
Świeży boczek lub podgardle mielę na maszynce (grube oczka) lub kroję w kosteczkę, podsmażam na smalcu, po chwili dodaję cebulę pokrojoną w kostkę, smażę na złoty kolor. Obrane ziemniaki trę na drobnej tarce, ewentualnie dwa ścieram na tarce grubej jarzynowej. Doprawiam solą, pieprzem i gałką, jak ktoś lubi można dodać majeranek i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodaję usmażone skwarki i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Jelita grube myję i wymaczam w zimnej wodzie, nakładam do nich ziemniaczany farsz.
Blachę smaruję tłuszczem, wykładam na nią wypełnione jelita, kiszkę przekłuwam igłą w kilku miejscach, nie wiążę jej na końcach, aby uniknąć pęknięcia. Kiszkę wstawiam do pieca chlebowego i piekę około 1,5 godz.
Jeżeli nie macie pieca chlebowego wstawcie do nagrzanego do 100oC piekarnika na 0,5 godz., następnie należy zwiększyć temperaturę do 180OC i piec około 1 godz.