Kulinaria

Pielmieni – Białoruskie Smaki Podlasia

 Pielmieni – specjał kuchni syberyjskiej, który na Podlasiu upowszechnił się m.in. za pośrednictwem powracających z bieżeństwa uchodźców. Bieżeństwo jest smutnym i niestety często nieznanym rozdziałem w historii tych terenów – ludzie uciekali na Wschód ze strachu przed prześladowaniami, zaś wielu z nich za sprawą chorób czy trudów podróży nie powróciło już z tej tułaczki: tych, których dotknęła ta tragedia należy liczyć w milionach. Dziś niemal każda osoba z Podlasia ma wśród swoich dziadków i pradziadków bieżeńców. W tym roku przypada setna rocznica tego wydarzenia i stąd też zrodziła się idea konkursu „Jestem, bo wrócili”, o którym więcej można przeczytać tutaj:http://www.konkurs.biezenstwo.pl/
Warto jednak pamiętać, że osoby które wyjechały często podkreślają, jak gościnnie były przyjmowane przez mieszkańców miejscowości, do których trafiły. Efektem tego był to, że powracający z bieżeństwa ludzie, prócz bagażu doświadczeń, przywozili ze sobą nieznane im pieśni, nowe wzory używane w tkactwie czy wyszywaniu, wiedzę o odmiennych tradycjach i zwyczajach, a także przepisy kulinarne typowe dla terenów, do których udało im się dotrzeć.
Pielmieni to inaczej małe pierożki z nadzieniem mięsnym. Mężczyźni z Syberii, którzy ruszali na polowanie, często zabierali je ze sobą, gdyż po ich zamrożeniu wystarczyło jedynie rozpalić ognisko, zagotować śnieg i ugotować małe pierożki. Nazwa „pielmieni” w języku Korni, mieszkańców okolic Uralu, oznacza „chlebowe ucho”. Ich wyjątkowość bierze się stąd, że mają w środku – poza mięsnym farszem – aromatyczny rosół. Aby poczuć w całości ich smak, zwyczajowo powinno się je wkładać w całości do buzi, dlatego też są one niewielkie.
W jaki sposób przygotowywać pielmieni pokaże nam Kasia Panfiluk z domu na Starym Gościńcu „Tiszyna”, który znajduje się w Rutce, gm. Dubicze Cerkiewne.
W odcinku wystąpi również Pan Piotr Leoniuk, który zaprezentuje sztukę wyplatania koszy ze słomy i pokaże, jak z tego na pozór prostego tworzywa powstają naprawdę przepiękne i praktyczne kosze, wazony a także puzderka i pojemniki.

 

 

Ciasto:
1 jajko, 200 ml wody,
30 ml mleka,
05-0,6 kg mąki,
sól.
Rozmieszać składniki z połową mąki, dodać pozostałą część mąki i wyrobić ciasto. Zostawić na pół godziny na stole w foli spożywczej.
Farsz:
300 g wieprzowiny, np. łopatki,
150 g wołowiny,
1 cebula zmielona,
starta na drobnej tarce lub bardzo drobno pokrojona,
0,5 szkl. rosołu, pieprz, sól
12313812_1034701099884351_358596397967252380_n
Nasz dom znajduje się na Podlasiu, we wsi Rutka, w gminie Dubicze Cerkiewne na skraju Puszczy Białowieskiej przy dawnym trakcie prowadzącym z Bielska Podlaskiego do Kamieńca (na Białorusi)..

Dom na Starym Gościńcu TISZYNA – gospodarstwo agroturystyczne na Podlasiu zaprasza na wypoczynek i specjały kuchni regionalnej.

http://www.tiszyna.pl/