Kulinaria

Najprostszy chleb z ziarnami



Od jakiegoś czasu kupno dobrego chleba jest prawdziwym wyzwaniem. Dla Was też? Sklepowe półki uginają się co prawda od różnych pięknie wyglądających chlebów ale po przyjściu do domu i spróbowaniu okazuje się, że nie był wart tego, żeby nawet na niego spojrzeć. Głównie chleb to teraz dmuchaniec barwiony karmelem z dodatkiem przeróżnych, dziwnych składników które zupełnie nie są w nim potrzebne. Wiem, że niektórym pieczenie chleba wydaje się trudne i ciężkie ale nic bardziej mylnego. Mój dzisiejszy przepis jest łatwy, prosty a efekt pyszny. Chleb na drożdżach a nie na zakwasie ale zapewniam, że niczego mu nie brakuje. Z dużą ilością ziaren, zdecydowanie najlepszy jaki zrobiłam.
10699773_797916743594879_44897636881118156_o
Składniki:
1 kg mąki krupczatki
50 g świeżych drożdży
pół szklanki płatków jęczmiennych
pół szklanki płatków gryczanych (można użyć także np. pszennych lub żytnich- dowolnych)
6 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek z dyni
3 łyżki sezamu
1,5 łyżki soli (płaskie)
ok 3 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Płatki zmiel w młynku do kawy. Nie miel go zbyt długo. W misce wymieszaj mąkę, zmielone płatki, siemię, pestki z dyni i słonecznika, sezam i sól. Dodaj drożdże i stopniowo wodę. Może się okazać że użyjesz jej mniej lub więcej. Wyrabiaj aż składniki się połączą. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyrób jeszcze przez chwilę i umieść w dużej wysmarowanej masłem keksówce (lub dwóch mniejszych). Odstaw jeszcze raz na kolejne 20 minut. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez 40 minut.

Smacznego!

http://kropla-oliwy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/kropla.oliwy.blog?ref=hl
http://iknurow.pl/?cat=8