Kulinaria

Najprostsze gofry

Za każdym razem, kiedy robimy w domu gofry, odbywa się prawdziwa bitwa. Kto zje więcej, kto będzie szybszy. Obłęd po prostu:) Ale uzasadniony, bo kto nie lubi gofrów? Mnie zdecydowanie kojarzą się z wakacjami nad Bałtykiem. A, że chyba wszyscy tęsknimy za słońcem i wakacjami, postanowiłam trochę je sobie przypomnieć.
Gofry są naprawdę proste do zrobienia, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Plusem jest to, że do ich zrobienia nie potrzebujemy skomplikowanych składników. Kilka chwil i gotowe. Z ulubionymi dodatkami na pewno poprawią humor w pochmurny dzień. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami gofrownicy, nie ma się nad czym zastanawiać! Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku i zapachu

opcjonalnie: śmietana kremówka, owoce, cukier puder, miód, dżem itp.

Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywna pianę. W misce wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia i olej. Masa musi być jednolita. Delikatnie wmieszaj pianę z białek. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry, aż będą rumiane. Ubij kremówkę i za pomocą szprycy udekoruj nią gofry. Dodaj owoce lub inne ulubione dodatki.

Smacznego!

Po więcej przepisów zapraszam tutaj:

Blog: http://kropla-oliwy.blogspot.com
FB: https://web.facebook.com/kropla.oliwy.blog/