Kulinarnie: Sernik od KGW Dębieńsko
Kulinarnie:
Kto na święta 🐣🐥🐰 zamierza upiec pyszny sernik, to podajemy przepis.😋 ( średnia blaszka)
Ciasto kruche:
25 dkg mąki
20 dkg cukru
25 dkg masła lub Palma (zimna)
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3. Do większej części dodać jeszcze dodatkowo 10 dkg mąki i ponownie zagnieść. Odstawić obie części do lodówki.
Masa serowa:
1,5 kg twarogu (nie wiaderko)
7 żółtek (białka ubić)
1,25 szklanki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
szczypta soli, rodzynki
Twaróg zmielić. Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać masło i ponownie utrzeć. Ucierając dodawać ser i pozostałe składniki. Na koniec dać bakalie i ubite białka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część kruchego ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i podpiec 20 minut w 180°C na złoty kolor. Do mniejszej części dodać ubite na sztywno białka (pozostałe z kruchego ciasta) i rozmieszać.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę serową i wyrównać. Na wierzch masy serowej rozprowadzić pozostałą 1/3 część kruchego ciasta zmieszanego z białkami. Piec w temperaturze 180°C około 1 godziny do tzw. „suchego patyczka”.
Upieczony sernik należy pozostawić w uchylonym piekarniku jeszcze około pół godziny. Ostudzony można polać lukrem.
Smacznego!