Kulinaria

Kulinaria: Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

 

Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki – to koniecznie w wersji zielonej, ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin.

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

80 g Szpinaku młodego marki Eisberg

1 jajko

400 ml mleka

300 g mąki pszennej

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli

Farsz:

300 g Jarmużu marki Eisberg

½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy

150 g sera feta

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz – wedle uznania

Przygotowanie:

Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Doda

jajko oraz olej i wymiesza

. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.

Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy doda

wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełni

farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!