Kulinaria: Walentynkowe babeczki
Czy uważasz, że większość walentynkowych zwyczajów jest ckliwa i przesłodzona? Masz już dość lukru i ciastek w kształcie serduszek? Jest wiele sposobów na okazanie miłości, a przez żołądek do serca można trafić nie tylko za pomocą słodyczy. Wytrawne babeczki odmienią Wasze podejście do św. Walentego! Wystarczy, że zamiast czekolady i cukru sięgniecie po Kiełbaski Ślązaczki i kozi ser.
Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Walentynkowe babeczki
Składniki:
– 3 pieczarki
– 3 kiełbaski np. Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
– 50 g sera koziego
– 1 duża czerwona cebula
– 2 jajka
– natka pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– 250 g mąki razowej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 150 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kiełbaski Ślązaczki, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia. Dodać pokruszony ser kozi i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jaja zmieszać z jogurtem naturalnym oraz oliwą. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodając wcześniej przygotowaną masę. Ciasto delikatnie wymieszać.
Foremki muffinkowe napełnić ciastem i wstawić do piekarnika. Piec około 25 min w temperaturze 180°C.