Kulinaria

Kulinaria: Walentynkowe babeczki

Czy uważasz, że większość walentynkowych zwyczajów jest ckliwa i przesłodzona? Masz już dość lukru i ciastek w kształcie serduszek? Jest wiele sposobów na okazanie miłości, a przez żołądek do serca można trafić nie tylko za pomocą słodyczy. Wytrawne babeczki odmienią Wasze podejście do św. Walentego! Wystarczy, że zamiast czekolady i cukru sięgniecie po Kiełbaski Ślązaczki i kozi ser.

Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Walentynkowe babeczki

Składniki:

– 3 pieczarki

– 3 kiełbaski np. Kiełbaski Ślązaczki marki Berger

– 50 g sera koziego

– 1 duża czerwona cebula

– 2 jajka

– natka pietruszki

– sól i pieprz do smaku

– 250 g mąki razowej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 łyżek jogurtu naturalnego

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 150 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:

Kiełbaski Ślązaczki, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia. Dodać pokruszony ser kozi i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jaja zmieszać z jogurtem naturalnym oraz oliwą. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodając wcześniej przygotowaną masę. Ciasto delikatnie wymieszać.

Foremki muffinkowe napełnić ciastem i wstawić do piekarnika. Piec około 25 min w temperaturze 180°C.