Kulinaria: Shakshuka (4 porcje) – gotuje Dominika.
Shakshuka (4 porcje)
PRODUKTY:
1 łyżeczka kminku
1 ½ łyżki świeżej kolendry
4 jajka
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
20 g oliwy z oliwek
20 g masła
60 g pokruszonej fety
40 g cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku – posiekany
½ papryczki chilli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka świeżej kolendry
1 kiełbasa chorizo (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Na dużą patelnię wsyp wszystkie zioła (poza natką) lekko je podgrzej by wydobyć ich aromaty. Usuń z patelni i odstaw.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie i maśle, dodaj czosnek i opcjonalnie pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Smaż przez chwilę do złotego koloru.
Dodaj przyprawy wraz z pokrojonymi pomidorami i papryką. Gotuj przez chwilę.
W sosie na patelni zrób 4 dołeczki i umieść w nich surowe jajka.
Zmniejsz temperaturę, dodaj pokruszoną fetę i przykryj pokrywką.
Gotuj przez kilka minut do momentu aż jajka się zetną, żółtka powinny być płynne.
Dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp posiekaną natką.
Smacznego 😊.
przygotowała: Dominika Hawryluk