Kulinaria

Kulinaria: Kolorowe szaszłyki z karczku

        Wielu z nas pierwsze przyjęcia pod chmurką i wspólne grillowanie w gronie przyjaciół ma już za sobą. Czego nie może zabraknąć wśród dań z rusztu?

    Szaszłyki to już klasyk, ale te z karczku, podane w towarzystwie kolorowych warzyw z pewnością zachwycą feerią barw i niebanalnym smakiem.

 

Składniki:

– 500 g karczku marki Berger

– 1 biała cebula

– 1 czerwona cebula

– 5 pieczarek

– 1 czerwona papryka

– 1 mała, zielona papryka

– ½ szklanki oleju

– przyprawa do grilla

– świeża bazylia

– 6 patyczków do szaszłyków

Wykonanie:

Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek.

Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać – marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok. 25 minut, co jakiś czas zmieniając stronę.