Kulinaria: Kolorowe szaszłyki z karczku
Wielu z nas pierwsze przyjęcia pod chmurką i wspólne grillowanie w gronie przyjaciół ma już za sobą. Czego nie może zabraknąć wśród dań z rusztu?
Szaszłyki to już klasyk, ale te z karczku, podane w towarzystwie kolorowych warzyw z pewnością zachwycą feerią barw i niebanalnym smakiem.
Składniki:
– 500 g karczku marki Berger
– 1 biała cebula
– 1 czerwona cebula
– 5 pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 1 mała, zielona papryka
– ½ szklanki oleju
– przyprawa do grilla
– świeża bazylia
– 6 patyczków do szaszłyków
Wykonanie:
Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek.
Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać – marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok. 25 minut, co jakiś czas zmieniając stronę.