Kulinaria: Batoniki… od Dominiki
BATONIKI ORZECHOWE
. Przygotowanie to tylko 5 minut. A czas oczekiwania do 30 min
.Składniki:
200 g w sumie wszystkich składników tj. mieszanka orzechów, pestki dyni, pestki słonecznika
2 łyżki sezamu u mnie też nasiona chia
2 łyżki miodu
Przygotować sobie talerz, na którym kładziemy papier do pieczenia 😉.
Wykonanie:
Na suchej patelni lekko podprażamy wszystkie składniki, mieszamy żeby się nie przypaliły i gdy tylko poczujemy ich zapach dodajemy miód. Miód powinien się roztopić bardzo szybko, więc mieszamy składniki i przekładamy masę na papier do pieczenia lekko wyrównując łyżką na płasko, ale ściśle.
UWAGA, ŻEBY SIĘ NIE POPARZYC!
Zostawiamy do ostygnięcia i na kilkanaście minut wkładamy do lodówki. Kiedy wszystko stwardnieje kroimy na kawałki dowolnej wielkości i kształtu.
Można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju, najlepiej w lodówce, około tygodnia.*
Smacznego 🙂
podsyła Dominika Hawryluk