Czerwionka-LeszczynyKulinaria

KOŁOCZ – K.G.W. z Palowic

Planujecie upiec coś słodkiego? My polecamy Wam kołocz według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Palowic:

Składniki:
½ kg mąki
10 dkg cukru
10 dkg masła
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
½ łyżeczki soli
2 jajka

Ser:
1 kg sera
20 dkg cukru
20 dkg
4 jajka
1 budyń śmietankowy
Skórka pomarańczowa
Rodzynki
Kokos drobny
Szczypta soli

Posypka:
30 dkg mąki
15 dkg masła
15 dkg cukru
Cukier waniliowy
1 żółtko
Wszystko razem wyrobić

Sposób wykonania:

Drożdże, łyżka cukru + łyżka mąki – rozpuścić w ¼ szklanki mleka i zostawić do wyrośnięcia.

Następnie zaczyn dodać do pozostałej maki, dodać resztę cukru, mleka i rozpuszczone masło.

Wyrobić ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę nałożyć wyrośnięte ciasto, na to ser i na wierzch posypkę.