InformacjeKnurówKulinaria

Knurów: Warsztaty kulinarne dla dzieci – MASZKETY I.. w Art CK

Środowe popołudnie – 12.06.2024r. – w Art CK w Knurowie ul. Witosa 6 było pełne autentycznych i apetycznych smaków, mieszanką barw, mozaikowych aromatów.

Wszystko dzięki zorganizowanym warsztatom kulinarnym dla dzieci wieku 9-12 lat pod tytułem „Maszkiety i …”.

Tematyka obejmowała wykorzystanie produktów tradycyjnych i lokalnych w śląskiej kuchni.

Zajęcia kreatywności, rozwijania umiejętności manualnej i zaspokajania głodu wyobraźni poprowadził Alek Drost –  szef kuchni na stałe związany z Restauracją Pracownia Smaku „Orso” w Knurowie.

Alek Drost magister inżynier gastronomii, mistrz kucharski specjalizujący się w kuchni fusion i kuchni regionalnej. Szczególnie przywiązuje wagę do zdrowego żywienia, regionalnych smaków łącząc je z  produktami i potrawami kuchni międzynarodowej.

W Art CK udział wzięło 18 małych uczestników – w ramach warsztatów Alek Drost przekazał idealne przepisy, proporcje składników, wykonanie krok po kroku, czas przygotowania,  propozycje podania i wiele ciekawych porad.

Warsztaty były nie tylko prowadzone przez zawodowego kucharza, ale też przez Annę Papiernik wicedyrektor Centrum Kultury, która swoją pomoc zaoferowała.

Program zajęć obejmował tajniki przygotowana następujących potraw: zupy wodzianki, klusek śląskich, rolad, czerwonej kapusty, sosu, a na koniec deseru w postaci kopy. Dodatkowo można było posmakować ciemne śląskie kluski.

Dzieci wykazały się dużym zainteresowaniem tematyką kulinarną i z wielką ochotą obserwowały szefa kuchni przy pracy,  jak również wykazały się chęcią do wspólnej pracy.

Mali kucharze czynnie uczestniczyli w przygotowaniu śląskich smakołyków miedzy innymi: dodawali składniki do zupy, lepili i formowali kluski  z dziurką i kreatywnie dekorowali deser owocami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami.

Po miłej i przyjemnej, ale wytężonej pracy przyszedł czas na degustację potraw przy wspólnym stole. Każdy ze smakołyków kuchni górnego Śląska przypadł wszystkim do gustu i znikał z talerzy w błyskawicznym tempie.

Dwugodzinne warsztaty przebiegały w ciepłej, rodzinnej i twórczej atmosferze, a zdobyte umiejętności uczestnicy z pewnością wykorzystają w zaciszu domowym.

Projekt pn. „Ciekawi Śląskiej CoolTURY” został zrealizowany przez Centrum Kultury w Knurowie, dofinansowany ze środków Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowe Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024.

Tekst oraz foto: Agnieszka Łyko