Kulinaria

Kanapka z mozzarellą, sadzonym jajkiem i karmelizowanym porem



Zazwyczaj kanapki kojarzą się mało atrakcyjnie. No bo cóż tu może się wydarzyć niezwykłego? A jednak może. Dziś pomysł na kanapkę. Ale nie jest to zwyczajna kanapka. Wśród moich znajomych ta kanapka to absolutny lider i otrzymała nawet miano legendarnej super kanapki. A to o czymś świadczy. Każdy kto zrobił ją choć raz wraca do tego pomysłu:)

Składniki (na 4 kanapki):
4 kromki chleba (użyłam chleba pełnoziarnistego)
kulka mozzarelli
4 jajka
por (biała część)
garść rukoli
szczypta cukru (u mnie brązowy)
ser bryndza
masło
pieprz

1078606_806784152708138_2686341010574779955_o

Wykonanie:
Z chleba zrób tosty. Mozzarellę pokrój w plastry. Por przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Podsmaż na maśle aż zmięknie. Dodaj cukier, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Na patelni rozgrzej masło i wbij jajko z minimalnej odległości tak aby nie rozlało się po całej patelni. Ja robię to na patelni do blinów. Przypraw. Smaż do momentu gdy białko będzie ścięte a żółtko płynne. I teraz kolej na połączenie wszystkiego w jedną kanapkę:) Tosty posmaruj bryndzą (bardzo cieniutko) na to połóż plastry mozzarelli, na nią jajko i por. Posyp rukolą

Więcej kanapkowych pomysłów:
http://kropla-oliwy.blogspot.com/search/label/Sposób%20na%20kanapkę

Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/
http://iknurow.pl/?cat=8