Jak ochłodzić się w upalny dzień? Poznaj orzeźwiające kawowe propozycje
Kokosowe Frappuccino
Dla fanów mlecznych kaw z dodatkiem lodu powstało Kokosowe Frappuccino. Z ekspresem Nivona CafeRomatica 768 ten niestandardowy przepis nabiera dodatkowej mocy. Urządzenie posiada system Aroma Balance, pozwalający na uzyskanie aż trzech różnych profilów aromatu: dynamicznego z kwaskowato-owocową nutą, stałego o cierpkim smaku połączonym ze słodko-gorzkim twistem oraz intensywnego z mocno wyczuwalną tonacją goryczy. To dzięki niemu przygotowana kawa może za każdym razem smakować inaczej. Sam zdecydujesz również o jej mocy. Postaw na jeden z 5 poziomów intensywności i dopasuj ją do swojego smaku.
Przepis: Kokosowe Frappuccino
Składniki:
1 espresso
5-6 kostek lodu
150 ml mleka kokosowego
kostka gorzkiej czekolady1. Do szklanki o wielkości od 250 do 300 ml wsyp od 5 do 6 orzeźwiających kostek lodu.
1 espresso
5-6 kostek lodu
150 ml mleka kokosowego
kostka gorzkiej czekolady1. Do szklanki o wielkości od 250 do 300 ml wsyp od 5 do 6 orzeźwiających kostek lodu.
2. Następnie wlej 150 ml mleka kokosowego. Pamiętaj, musi być zimne!
3. Teraz czas na aromatyczne espresso. Wybierając kawę, typuj w 100 % Arabikę. Używając ekspresu Nivona CafeRomatica 768, możesz skorzystać z funkcji AromaBalance. Sam zdecydujesz, jaki aromat będzie miała Twoja kawa, a z systemem pozwalającym na wskazanie mocy, wybierzesz czy Twoje Kokosowe Frappe będzie mocno pobudzające, czy raczej zrelaksuje Cię po długim dniu.
4. Na koniec, aby podkreślić wyjątkowy smak kokosowej kawy, posyp ją startą kostką gorzkiej czekolady.
Przepisy opracował Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.