GIS: Wykrycie pałeczek Salmonella spp. w produktach – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella spp. w produktach: Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Zagrożenie:
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
- Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji – 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.
Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
- Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji – 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu. Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:
Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa
- Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji – 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.
O wycofaniu ww. produktów producent poinformował zamieszczając na swojej stronie internetowej stosowny komunikat: http://www.pwkier.pl/o-firmie
Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Info: GIS