Informacje

GIS: Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias

Zagrożenie:

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch
z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Filet śledziowy a’la matias

Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.

 

Numer partii Termin przydatności do spożycia Wielkość opakowania
012320/165 27.09.2020 1kg
0,4 kg
28.09.2020 0,5 kg
2,5 kg
4 kg
01.10.2020 0,4 kg
0,5 kg
2,5 kg

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.

W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.

Info: GIS