Fundacja Rozwoju Lokalnego – Knurów: Dekorowanie stołów z wykorzystaniem CARVINGU
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. W krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.
Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek. Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym.
Popularyzacja carvingu sprawiła, że coraz więcej osób w Polsce pragnie nauczyć się sztuki carvingu.
Termin i miejsce szkolenia: 16 stycznia 2018 r. w godz. od 9:00 do 17:00, siedziba Fundacji – Knurów, ul. Dworcowa 38a.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 11 stycznia 2018 r. – liczba miejsc ograniczona!
Koszt szkolenia: 500,00 zł brutto
Cena zawiera: materiały szkoleniowe, zaświadczenia, serwis kawowy,
Szkolenie ma charakter warsztatów praktycznych, zajęcia mają na celu przyswojenie przez kursantów umiejętności tworzenia dekoracji i rzeźb z warzyw i owoców. Dzięki zajęciom uczestnicy będą wykwalifikowani w kwestii dekorowania potraw i stołów tymi elementami.
Szkolenie poprowadzi Tomasz Szpalek –Prekursor carvingu w Polsce. Osoba w ścisłej czołówce polskich carvingowców. Członek założyciel Stowarzyszenia Polska Grupa Carvingowa. Uczestnik kilku edycji Mistrzostw Polski, na których dwukrotnie zdobywał tytuł Vice Mistrza Polski . Jego umiejętności zostały docenione także na arenie międzynarodowej.
W 2009r. w Pradze na Pierwszych Mistrzostwach Europy w carvingu, zdobył tytuł Vice Mistrza Europy oraz zdobył dwa srebrne medale.
Obecnie swoje umiejętność przekazuje innym jako instruktor carvingowy prowadząc szkolenia i warsztaty.
Zainteresowanych prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 32 235-96-70, mail: biuro@fundacja.knurow.pl
Program szkolenia:
- Zapoznanie się z historią carvingu , narzędziami do carvingu, sposobem ich prawidłowego trzymania i używania.
- Ćwiczenia kształtujące prawidłowe posługiwanie się nożem tajskim i narzędziami do carvingu.
- Wycinanie kwiatów z:
- Papryki ( 2 rodzaje i różne kolory papryki )
- Cukinii ( kwiaty i liście )
- Kapusty pekińskiej
- Szyszka z marchewki
- Róża z kalarepy lub rzepy czarnej
- Róża i inne rodzaje zdobień w melonie z dodatkowymi motywami roślinnymi
- Praca z arbuzem
- Utrwalenie i wykorzystanie wcześniejszych elementów .
- Nauka planowania kompozycji i łączenia motywów.
- Tworzenie kompozycji kwiatowej z wyrzeźbionych owoców i warzyw.
- Omówienie sposobów przechowywania i pielęgnacji dekoracji carvingowych.
Info: fundacja.knurow.pl