InformacjeKnurów

Fundacja Rozwoju Lokalnego – Knurów: Dekorowanie stołów z wykorzystaniem CARVINGU

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. W krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek. Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym.

Popularyzacja carvingu sprawiła, że coraz więcej osób w Polsce pragnie nauczyć się sztuki carvingu.

Termin i miejsce szkolenia:  16 stycznia 2018 r. w godz. od 9:00 do 17:00, siedziba Fundacji – Knurów, ul. Dworcowa 38a.

Termin nadsyłania zgłoszeń: 11 stycznia 2018 r. – liczba miejsc ograniczona!

Koszt szkolenia: 500,00 zł  brutto

Cena zawiera: materiały szkoleniowe, zaświadczenia, serwis kawowy,

Szkolenie ma charakter warsztatów praktycznych, zajęcia mają na celu przyswojenie przez kursantów umiejętności tworzenia dekoracji i rzeźb z warzyw i owoców. Dzięki zajęciom uczestnicy będą wykwalifikowani w kwestii dekorowania potraw i stołów tymi elementami.

Szkolenie poprowadzi Tomasz Szpalek –Prekursor carvingu w Polsce. Osoba w ścisłej czołówce polskich carvingowców. Członek założyciel Stowarzyszenia Polska Grupa Carvingowa. Uczestnik kilku edycji Mistrzostw Polski, na których dwukrotnie zdobywał tytuł Vice Mistrza Polski . Jego umiejętności zostały docenione także na arenie międzynarodowej.

W 2009r. w Pradze na Pierwszych Mistrzostwach Europy w carvingu, zdobył tytuł Vice Mistrza Europy oraz zdobył dwa srebrne medale.
Obecnie swoje umiejętność przekazuje innym jako instruktor carvingowy prowadząc szkolenia i warsztaty.

Zainteresowanych prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 32 235-96-70, mail: biuro@fundacja.knurow.pl

Program szkolenia:

  1. Zapoznanie się z historią carvingu , narzędziami do carvingu, sposobem ich prawidłowego trzymania i używania.
  2. Ćwiczenia kształtujące prawidłowe posługiwanie się nożem tajskim i narzędziami do carvingu.
  3. Wycinanie kwiatów z:
  • Papryki ( 2 rodzaje i różne kolory papryki )
  • Cukinii ( kwiaty i liście )
  • Kapusty pekińskiej
  • Szyszka z marchewki
  • Róża z kalarepy lub rzepy czarnej
  • Róża i inne rodzaje zdobień w melonie z dodatkowymi motywami roślinnymi
  • Praca z arbuzem
  • Utrwalenie i wykorzystanie wcześniejszych elementów .
  • Nauka planowania kompozycji i łączenia motywów.
  • Tworzenie kompozycji kwiatowej z wyrzeźbionych owoców i warzyw.
  • Omówienie sposobów przechowywania i pielęgnacji dekoracji carvingowych.

formularz + oferta

Info: fundacja.knurow.pl