Czerwionka-LeszczynyInformacje

Czerwionka-Leszczyny: Segregacja oleju po smażeniu pączków

Już wkrótce tłusty czwartek. W wielu domach roznosi się wtedy zapach pączków, faworków, donatów czy oponek. To dzień, w którym nie liczy się kalorii, jest bowiem najbardziej wyczekiwanym momentem karnawału.

Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Nazywany był kiedyś zapustami, mięsopustem, karnawałem. Nazwa karnawał pochodzi od włoskiego słowa carnevale, które wzięło się z połączenia dwóch łacińskich słów carne i vale, oznaczających pożegnanie mięsa. Według tradycji, w tym dniu można się było do woli objadać. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej pojawił się w Polsce około XVII wieku. Były przyrządzane nieco inaczej niż obecnie – w środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na niego, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem.

Dzisiaj jest wiele sposobów przyrządzenia pączków. Można je upiec w piekarniku, ugotować na parze i usmażyć na głębokim oleju. Po smażeniu pączków w domu, należy pamiętać jednak o tym o tym, żeby nie wylewać oleju ze smażenia do kanalizacji. Taki tłuszcz tężeje w rurach i razem z innymi odpadami, tworzy tzw. góry tłuszczowe, które blokują kanalizacje i powodują liczne awarie.

Co zatem zrobić ze zużytym olejem spożywczym po smażeniu w tłusty czwartek?

Po smażeniu należy poczekać, aż tłuszcz przestygnie, a następnie, np. przy pomocy lejka, przelać do plastikowej butelki (np. po wodzie, mleku, detergentach). Pełną butelkę należy wyrzucić do specjalnego pojemnika do segregacji zużytego oleju i tłuszczu, w kolorze czarnym z pomarańczowym wiekiem. Rozmieszczenie wszystkich pojemników na terenie gminy można sprawdzić na mapie: www.segregujolej.pl/mapa.

info: czerwionka-leszczyny.pl