Czerwionka-Leszczyny: Kraina Krepli na Familokach
Tłusty czwartek się zbliża…🍩🍩🍩 😋 Przeczytajcie, co przygotowaliśmy na ten dzień:
➡️O godz. 10.00 na Familoki Szlak Zabytków Techniki panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bełku przeprowadzą warsztaty smażenia krepli.
➡️Zaraz po warsztatach, o godzinie 11.00, rozpocznie się wielka degustacja. Zgodnie z tradycją, tego dnia każdy powinien zjeść choć jednego pączka, inaczej nie będzie mu się wiodło w życiu‼️. My więc serdecznie zapraszamy na darmowy poczęstunek doskonałych wypieków gospodyń.
➡️Niespodzianka czekać będzie również na tych, którzy zamiast kupować pączki, decydują się upiec je samemu. Na fanpageu Czerwionki-Leszczyn (Facebook) czekać będzie konkurs.
❗️CZY WIECIE ŻE…
Genezy tłustego czwartku doszukiwać się można już w starożytności. Rzymianie hucznie żegnali zimę i witali wiosnę, bawiąc się i obficie jedząc, także pączki.
W Polsce tak obfitym i radosnym okresem był mięsopust (zapusty, ostatki), czyli ostatni tydzień przed Wielkim Postem, kiedy to należało obficie najeść się. Na stołach pojawiały się tłuste potrawy, również pączki, ale nie była to wersja słodka, a raczej nadziewana mięsem, boczkiem lub słoniną. Pierwsze słodkie pączki pojawiły się w Polsce w XVI wieku.
info: czerwionka-leszczyny