Czerwionka-Leszczyny: Dziś tłusty czwartek! Smażymy kreple z KGW Bełk
Co roku w tłusty czwartek w Centrum Informacji Turystycznej organizowaliśmy warsztaty z przedszkolakami, podczas których przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich pokazywały maluchom, jak przygotować i usmażyć ciasto. Nie obyło się także bez degustacji. Niestety, w tym roku, wspólne warsztaty były niemożliwe, ale tradycji tego dnia musiało stać się zadość.
Postanowiliśmy więc, że gospodynie przygotują kreple, a następnie wspólnie odwiedzimy przedszkole i poczęstujemy dzieci gotowymi wypiekami. Panie z KGW Bełku usmażyły ponad 200 pączków!
Przepis KGW Bełk na proste, ale najsmaczniejsze, bo domowe kreple:
- 15 dkg cukru
- 7 żółtek
- 1 całe jajko
- 15 dkg drożdży
- 20 dkg masła
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki spirytusu
Jajka ubijamy na sztywno. W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier, masło, ubite jajka i spirytus, dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie – najlepiej marmoladę owocową i zlepiamy brzegi.
Pączki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
„To tradycyjny przepis naszych mam i babć” – podkreślała Krystyna Gawlik szefowa KGW Bełk.
Dzieci zajadały się pączkami, i nic dziwnego, wypieki gospodyń były wspaniałe.
Zachęcamy do oglądania materiału wideo z tego wydarzenia:
Na zdjęciach: Przygotowanie i smażenie pączków razem z KGW Bełk oraz odwiedziny w Przedszkolu
info: czerwionka-leszczyny.pl