Czerwionka-Leszczyny: Kreple z Familoków
Dziś tłusty czwartek. Najlepszych, bo domowych pączków nie mogło zabraknąć na Familokach.
– „Od 2017 roku tłusty czwartek świętujemy wraz z naszymi mieszkańcami. Nie inaczej jest w tym roku. Dziękuję gospodyniom z KGW Dębieńsko za wspaniale przygotowane kreple i za zorganizowanie warsztatów, podczas których zdradziły recepturę tych pyszności” – powiedział Burmistrz Wiesław Janiszewski.
Mąka, żółtka, masło, drożdże z zaczynu, mleko, cukier – oto lista produktów niezbędnych do przygotowania pączków.
– „Do ciasta dodajemy też spirytus, żeby podczas pieczenia pączki nie chłonęły tłuszczu. Do tego marmolada – taka, jaką lubimy najbardziej” – tłumaczyła Ernestyna Kubecka z Koła Gospodyń Wiejskich w Dębieńsku podczas warsztatów, które odbyły się w Centrum Informacji Turystycznej. Wzięły w nich udział dzieci oraz uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej.
– „Technika robienia pączków jest różna – dotyczy to zarówno nadziewania pączków, jak i ich pieczenia. Nadziewać marmoladą można je zarówno po usmażeniu, jak i przed smażeniem, jak my dzisiaj. Sklejamy razem dwa kawałki ciasta nadziewane marmoladą” – tłumaczyły gospodynie.
Pączkami przygotowanymi przez gospodynie mieli okazję poczęstować się również mieszkańcy i turyści, którzy około godziny 12:00 odwiedzili osiedle Familoków.
– „Tłusty czwartek jest raz w roku, nie powinniśmy wtedy liczyć kalorii” – podkreślały Panie z Dębieńska.
Info: UMiG Czerwionka-Leszczyny