Czerwionka-Leszczyny: Segreguj olej
W kwietniu br. Gmina i Miasto Czerwionka-Leszczyny dołączyła do ekoprojektu dotyczącego segregacji olejów i tłuszczów jadalnych. W ramach działań edukacyjnych w szkołach podstawowych odbywają się warsztaty skierowane do dzieci i młodzieży poświęcone ważnej roli związanej z segregacją tego surowca i jego recyklingiem.
- Zużyty olej jadalny to odpad, który zanieczyszcza nasze środowisko
Olej jest naturalnym produktem, od lat stosowanym do przygotowania posiłków w kuchni na całym świecie. Raz użytego oleju nie powinno się podgrzewać ponownie, ponieważ wytwarza wtedy niebezpieczne dla naszego zdrowia substancje. Co zatem zrobić z olejem, który pozostał po przygotowaniu posiłków?
- Zużytego oleju nie należy go wylewać do zlewu czy toalety.
Konsekwencją tego postępowania jest osadzanie się zużytego oleju wraz z innymi zanieczyszczeniami w rurach i awarie sieci kanalizacyjnych. Naprawy obciążają zarówno budżet domowy, jak i miejski.
Ponadto olej, który dostaje się razem z innymi ściekami do oczyszczalni, nie jest w zupełności oczyszczany i trafia do naszego środowiska. O ile smażenie jest zdrowe, o tyle olej, który po nim pozostaje, to odpad, który zanieczyszcza środowisko.
Kiedy olej trafia do rzek czy mórz pozostaje na ich powierzchni, uniemożliwia prawidłowe natlenienie wody i przepuszczanie promieni słonecznych. Bez tego rośliny nie mogą przeprowadzać fotosyntezy, czyli najważniejszego procesu dla istnienia życia na ziemi.
- Wylewanie oleju na kompost to także niebezpieczna praktyka
Olej może doprowadzić do tego, że kompost przegnije i zepsuje się. Bakterie w glebie przestaną pracować nad rozkładaniem materii organicznej, ponieważ będą bardziej zainteresowane rozlanym olejem. Dodatkowo olej może doprowadzić do skażenia wód powierzchniowych i podziemnych oraz stanowić zagrożenie dla organizmów żyjących pod glebą.
- Lepszym rozwiązaniem jest segregacja oleju, recykling i jego ponowne wykorzystanie.
Jak segregować olej? Przygotuj pustą butelkę PET, np. po wodzie czy mleku. Olej ostrożnie przelej do butelki, użyj lejka i papierowego ręcznika dla bezpieczeństwa. Następnie szczelnie zakręć butelkę i schowaj np. pod zlew. Butelkę napełniaj stopniowo, a dopiero, gdy będzie pełna, wrzuć ją do najbliższego pojemnika na zużyte oleje i tłuszcze w swojej okolicy. Znajdziesz go na mapie: www.segregujolej.pl/mapa/.
info: czerwionka-leszczyny.pl
foto: Katarzyna Mazur