GliwiceInformacjeKulinaria

Gliwice: Rynek czekoladą i mlekiem płynący

Jeśli jesteście miłośnikami czekolady, mamy dla Was najsłodsze wydarzenie sezonu. Słodko pachnący Festiwal Czekolady zagości na gliwickim Rynku.

Gorzka, deserowa, mleczna, biała, różowa, z bakaliami, z dodatkiem chili, orzechowa. Ciasta, babeczki, musy, praliny, lizaki, tabliczki, figurki – każdy znajdzie coś dla siebie.

Kilka ciekawostek na temat czekolady…

•    „Czekolada” („Xocoatl”) w języku Azteków oznaczała „gorzką wodę”. Majowie i Aztekowie pili wywar z nasion kakaowca z dodatkiem chili, kukurydzy, miodu i arnoty.

•    Czekolada pitna przez długi czas była dostępna jedynie dla najzamożniejszych. Stała się ogólnodostępna w XVII wieku.

•    7 lipca uznawany jest za Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady, natomiast 12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady.

•    Różowa czekolada (ruby chocolate) miała swoją światową premierę w 2017 roku, po ponad 10 latach pracy nad przepisem.

•    Pierwsza tabliczka czekolady została stworzona w Anglii w 1842 roku, przez firmę Cadbury.

•    Obecnie 70% światowego kakao rośnie w Afryce, a z tego aż 40% pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej.

Czekolada będzie tematem przewodnim Festiwalu Czekolady, który zagości na Rynku w Gliwicach w dniach 9-11 września. Podczas tych 3 dni, przez cały czas będzie można próbować czekolady we wszystkich smakach i formach. Oprócz tego, chętni będą mogli wziąć udział w bezpłatnych zajęciach: czekoladowych warsztatach, warsztatach pracy z masą cukrową, pokazach kulinarnych, grach i zabawach, a na dokładkę Czeko Kino.

Organizatorami wydarzenia są: Centrum Kultury Victoria i Festiwal Czekolady WeForm.

info: gliwice.eu