InformacjeKulinariaZabrze

Zabrze: Karol Okrasa gotował w Zabrzu

Karol Okrasa to człowiek, którego przedstawiać nie trzeba – to dzisiaj jeden z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. I to właśnie on w ub. sobotę w Łaźni Łańcuszkowej Sztolni Królowa Luiza, poprowadził swój autorski pokaz kulinarny, który połączony był z degustacją przygotowanych potraw. Pokaz Okrasy był częścią wieczoru promocyjnego Zabrzańskiego Przewodnika Kulinarnego.

Zabrzański Przewodnik Kulinarny wydany został wiosną br. Do projektu zgłosiło się 33 zabrzańskich restauratorów. Przewodnik zawiera fotografie prezentowanych lokali, opis kuchni wraz z kulinarnymi bestsellerami, dane teleadresowe, mapkę oraz co wyróżnia każdego z restauratorów. Jest to pierwszy tego typu przewodnik kulinarny na Śląsku powstały z myślą o wsparciu branży, jak również stanowiący doskonałe źródło informacji dla mieszkańców i turystów.

Warto zauważyć, jak bogata jest dzisiaj oferta lokalnych restauratorów. Na ulicach naszego miasta swoją klasę prezentują zabrzańskie lokale gastronomiczne z różnorodną kuchnią – od tradycyjnej kuchni śląskiej i kuchni polskiej, przez japońskie sushi, aż po finezyjne połączenia kuchni międzykontynentalnej. Jest to dobitne potwierdzenie jednej  z głównych cech Zabrza – przeplatania się tradycji z nowoczesnością.

W trakcie imprezy zorganizowanej w sobotę w Łaźni łańcuszkowej odbył się też m.in. wykład sommeliera oraz prezentacja restauratorów biorących udział w tegorocznym Zabrzańskim Festiwalu Restauracji.

info: miastozabrze.pl