Czerwionka-LeszczynyNewsy

Czerwionka-Leszczyny: Potrawy z dyni.

Dziś zabieramy Was do Pani Urszuli Marcol, która na swoim polu wyhodowała takie wspaniałe okazy dyń! Pani Urszuli towarzyszy Pani Wanda Szewczyk, obie należą Stowarzyszenie Koło Gospodyń Czuchów, więc – wiadomo – na gotowaniu znają się doskonale ‍👩‍🍳

Pytamy je o przepisy na potrawy z dyni, bo to właśnie dynia króluje na stołach w jesienne dni 🍁🍂

Jeśli wcześniej nie zwracaliście uwagi na to warzywo, radzimy nadrobić straty – dynia ma wiele wartości odżywczych, jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.

My podsuwamy Wam przepisy gospodyń, ale zachęcamy, aby dzielić się własnymi.

Przygotowałyśmy dla Was KONKURS ❗️

w komentarzu pod tym postem prosimy wpisać przepis na sprawdzoną potrawę z dyni, czyli składniki oraz sposób przygotowania (można dodać zdjęcie). Przepis, który zdobędzie największa ilość lajków, nagrodzimy (jak zwykle zestawem upominków promocyjnych).

Macie sporo czasu, bo konkurs zakończymy w poniedziałek o godz. 9.00 🕘

Dżem z dyni
Wanda Szewczyk

2 kg wydrążonego miąższu dyni
1 pomarańcza
1/2 szkl. Wody
1 kg cukru
2 opakowania cukru żelującego (opak. 40 g)
sok z jednej cytryny

1 szklankę wody, skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier żelujący, cukier i sok z cytryny zagotować. Zmiksować z pokrojoną na mniejsze kawałki dynią. Gorący mus nakładać do słoików i mocno zakręcać. Słoiki odwrócić do góry dnem.

Piernik z dyni
Wanda Szewczyk

2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
3 jajka
1/2 szkl płynnego miodu
3/4 kostki masła
2 szkl startej dyni (wydrążonego miąższu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i dalej ubijać. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i kakao. Do ubitych jajek dodać miód, wymieszane sypkie produkty, stopione masło oraz startą dynię. Wszystko razem wymieszać i wlać do formy. Piec w temperaturze 180 C przez 50 minut. Udekorować polewą i posypać orzechami.

Zupa z dyni
Urszula Marcol

1 litr wody
500 ml mleka 3,2%
1 kg wydrążonego miąższu dyni
1 łyżka cynamonu
250 ml mleka 3,2%
szczypta soli
60 g mąki

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć miąższ. Sparzyć wrzątkiem pokrojona w kostkę dynię. Zostawić ją pod przykryciem na ok. 5-7 minut.
Po upływie tego czasu wylać wodę i dolać świeżej. Gotować dynię w wodzie przez 7 minut. Następnie zblendować dynię na gładką masę, dodać 500 ml mleka, cynamon, cukier i szczyptę soli. W międzyczasie w osobnym garnku połączyć 250 ml mleka i 60 g mąki. Mąkę i mleko dodać do dyni cały czas mieszając.

Kompot z dyni
Urszula Marcol

4 litry wody
1 kg wydrążonego miąższu dyni
5 szt goździków
1 laska cynamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
200 g cukru

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć miąższ. Sparzyć wrzątkiem pokrojony w kostkę miąższ dyni. Zostawić pod przykryciem na ok. 5-7 minut.
Po tym czasie wylać wodę.
Do 5-litrowego garnka nalać wody, dodać kolejno goździki, cynamon, cukier, kwasek cytrynowy oraz miąższ dyni.
Gotować na średnim ogniu 10-15 minut.

info: Czerwionka-Leszczyny.pl